Mummy Gee's Choc. Powered by Blogger.
RSS

KELAS MEMBUAT COKLAT



KELAS MEMBUAT COKLAT


Apa yang akan anda pelajari?
1. Pengenalan kepada jenis-jenis and formulasi coklat: couverture, compound dan masakan
2. Kaedah "tempering" coklat couverture yang mudah untuk dilalukan di rumah TANPA mengunakan mesin atau memerlukan bilik yang berhawa dingin
3. Cara membuat inti coklat/filling "ganache"
4. Membuat sendiri (hands-on) coklat berasaskan coklat couverture dan compound
   i. Coklat couverture dengan isian kekacang (Pilihan : badam, chesnut, hazelnut)
   ii. Coklat couverture dengan inti ganache (Pilihan : Strawberi, orange, apple, mint peanut butter)
   iii. Coklat courverture - nutty praline
   iv. Coklat compound - teknik marbling
   v. Coklat compound - coklat bar (Paillete Feuilletine/Biskut Wafer)
   vi. Coklat compound - teknik enrobing (wafer)
   vii. Coklat compound - lollichoc dan marshmellow choc
   vii. Dekorasi chocolate box (coklat telah disediakan)


4. Tips: Permilihan dan penjagaan acuan coklat
5. Sumber mendapatkan bahan-bahan asas coklat yang halal, murah, berkualiti dan sedap
6. Kaedah Menyimpan dan membungkus coklat
7. Frequently Asked Questions (FAQ)


Apa yang akan anda perolehi?


Dengan RM 250 anda akan mendapat nota lengkap, hand-on dan demo membuat chocolate (bahan-bahan disediakan), jamuan ringan, acuan percuma dan anda akan membawa pulang min 50 biji coklat (sila bawa bekas atau kotak cokelat).


Apa yang anda perlu bawa semasa menghadiri kelas?


1. Apron sekiranya anda tidak mahu pakaian anda kotor terkena coklat.
2. Pen sekiranya anda perlu mengambil nota tambahan
3. Bekas plastik atau kotak untuk mengisi kandi atau coklat yang siap untuk dibawa pulang.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment