Mummy Gee's Choc. Powered by Blogger.
RSS

PERALATAN UNTUK MEMBUAT COKLAT DI RUMAH

Peralatan untuk membuat coklat di rumah.

Bekas yang berbunga dan bertutup pink adalah food warmer (thermos) fungsinya hanyalah untuk mengisi air panas yang akan digunakan untuk mencairkan coklat. Jika anda tiada bekas ini tidak mengapa, gunakan sebarang bekas (mangkuk atau periuk) yang boleh tahan air panas.

Coklat akan diletak di dalam bekas yang boleh menyerap dan membebaskan haba dengan baik, sebaik-baiknya gunakan bekas stainless steel.


Acuan atau mold untuk membuat coklat, anda boleh gunakan apa-apa bekas yang diperbuat daripada polycarbonate, plastik atau silicone. Mold transparent berbentuk mahkota di atas adalah dari jenis polycarbonate. Harganya RM 30-300 bergantung pada qualiti. Saya beli RM30 sahaja (made in China). Acuan plastik berbentuk hati di atas cuma +- RM 3.

Scraper plastik dalam gambar tu yang biasa digunakan untuk membuat kek. Kalau tiada scrapper plastik boleh gunakan sebarang sudu atau senduk plastik. Tak payah berbelanja mahal-mahal beli peralatan, guna saja apa yang ada di rumah.
Penimbang perlulah terutama jika membuat coklat menggunakan real chocolate.

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment